Leie til eie som boligmodell

Utrop

21. Mars 2021

Husein Awadnur starter opp boligfinansiering med ny rentefri boligmodell.

Awadnur har startet det sosiale boligselskapet Ramaas bolig og tilbyr leie til eie uten å  involvere renter.

En kartlegging fra 2019 viste at 11,8 prosent av et utvalg norsksomaliere eier egen bolig. Nesten halvparten, 48,2 prosent, sier de er redde for negative reaksjoner fra andre dersom de tar boliglån med rente, viste kartleggingen, kunne Klassekampen skrive.

Nesten fem år etter at idéen så dagens lys har selskapet flere titusen potensielle kjøpere på listen, og ser etter en boligutvikler som vil vurdere modellen deres.

Ville vurdere

Sjef for Birk & Co AS, Olav Birkenes, sa i det samme intervjuet at han ville vurdere en slik form for boligfinansiering.

Renteforbud som etterleves

«Hvis noen er i vanskeligheter, så gi henstand inntil forholdene blir bedre. Men å ettergi som gave, er det beste for dere, om dere bare visste»

Slik står det i koranverset som for mange muslimer tolkes som et forbud mot å ta opp renter. Spesielt er det mange norsk-somaliere som etterlever forbudet, og som av religiøse grunner ofte havner utenfor kjøpemarkedet.

For mange er dette helt klart et hinder, mener han.

Ukjent i Norge

Leie-til-eie er et kjent konsept i andre land, men ukjent i et land som Norge, hvor folk som regel arver eller kjøper bolig.

Gradvis eierskap

Selve modellen går ut på at potensielle kunder skal kunne eie litt av sin egen bolig, ved å betale et andel av verdien, som etterhvert kan nedbetales utover en tidsramme.

Også ikke-troende

Så langt har flere hundre interesserte meldt seg på selskapets liste, hvor flesteparten er fra Oslo og Viken. Norsk-somaliere og andre, også ikke-troende muslimer, har meldt seg på, sier Awadnur.

Om noen år håper Awadnur at modellen har startet å etablere seg i første omgang i Oslo.

Gå til original artikkel